La resposta de les nostres preguntes!



PREGUNTES I RESPOSTES DEL CANVI CLIMÀTIC 


1. Què és el temps? 
Condicions del clima en un lloc i en un moment determinat. Així direm: avui plou i fa fred, la setmana passada va fer molta calor..

2. Què és el clima?
El clima és el conjunto de condiciones atmosfèriques que caracterizen una regió. Segons si es refereix al món, a una regió o a una localitat concreta es parla de clima global, clima local o microclima respectivament. Per a l'estudi del clima se sol analitzar durant un període mínim de 30 anys els elements del temps: la temperatura, la humitat, la pressió, els vents, les precipitacions, etc. Hi ha una sèrie de factors que poden influir sobre aquests elements: la latitud geogràfica, l'altitud del lloc o la distància que el separa de l'oceà o del mar. El clima difereix del temps atmosfèric, en què el temps atmosfèric descriu les condicions a curt termini d'aquestes variables en una regió determinada.

3. Què és l’efecte hivernacle?

El terme efecte hivernacle fa referència al fenomen natural pel qual la Terra es manté calenta gràcies a la presència a l'atmosfera d'uns gasos (vapor d'aigua i CO2, principalment ) que absorbeixen i retenen la radiació solar, i també a l'escalfament general del planeta com a conseqüència de la contaminació de l'atmosfera.
4. Què és el canvi climàtic?

El canvi climàtic és la variació de diferents paràmetres relacionats amb el temps de la Terra: temperatura, precipitacions, vents, nuvolositat,... . Aquests canvis son originats per la mateixa Terra i en els últims segles a causa de l’activitat humana. 

5. El canvi climàtic, com pot ser? (Natural i lent / Ràpid i provocat per l’acció humana)

Els factors que poden originar el canvi climàtic poden ser d’origen natural o artificial (provocat per l’home). El canvis de forma natural son lents a conseqüència de marees, canvis lunars, vents, temperatures, i el causats per l’home al ser constants i abusius (industries, gasos,... ) fa que el procés s’acceleri de forma constant. 

6. Quins són els gasos responsables del canvi climàtic? D’on venen aquests gasos?

Els gasos responsables del canvi climàtic son: l’aigua, diòxid de carboni, metà, oxid nitrós i cloroflurocarbonats. 

7. Per què hi ha canvi climàtic actualment?
Hay cambio climático porque se han modificado todos los componentes del clima como la temperatura o las lluvias entre otros.
los gases del efecto invernadero como el vapor de agua dióxido de carbono, metàno, óxido nitroso, producen un efecto de invernadero que permite que no se congele agua en el mundo.
Además estos gases absorben la radiación térmica y cambia el clima. Las actividades humanas causan esta acumulación de gases.

El canvi climàtic actual és majoritàriament produït per l’acció humana: Aquest és degut a que a la Terra es produeixen molts gasos d’efecte hivernacle, més de lo normal. Aquests gasos d’efecte hivernacle són el CO2, Metà, entre d’altres. Aquesta quantitat de gasos fan una mena de barrera a l’atmosfera. D’aquesta manera, quan els rajos ultraviolats del sol arriben a la terra, molts d’ells no poden sortir perquè es queden atrapats en aquests gasos, de manera que es queden a la Terra.. Això fa que l’escalfor del planeta augmenti.

8. El forat de la capa d’ozó és la causa del canvi climàtic?
A pesar de que ambos problemas están relacionados con la atmósfera, el cambio climático no lo provoca el agujero de la capa de ozono. La causa del cambio climático es el efecto invernadero provocado por la quema de combustibles fósiles (carbón, petróleo, gas), en las actividades humanas (energia eléctrica, calefacción, aire acondicionado, transporte, fabricación de envases, etc.)

9. Quines conseqüències es deriven del canvi climàtic? És a dir, com afecta el canvi climàtic?
El cambio climático nos afecta a todos. El impacto potencial es enorme con predicciones de falta de agua potable, grandes cambios en las condiciones para la producción de alimentos y un aumento en los índices de mortalidad debido a inundaciones, tormentas, sequías y olas de calor.

  • Desgel dels Pols. Amb aquest desgel, es produeix un augment del nivell del mar. En general, això posa en perill la vida de moltes espècies. El desgel també posa en perill la disposició d’aigua potable.
  • Augment de les àrees desèrtiques: desapareixen moltes terres de cultiu.
  • Augment de les precipitacions (entre un 3 i 15%) depenent de la part del món.
  • Extinció d’espècies animals i vegetals degut a la velocitat amb la que estan canviant els hàbitats on es troben, la qual cosa fa que siguin incapaços d’adaptar-s’hi.
  • Augment de fenòmens meteorològics com tempestes, huracans, inundacions, sequeres, onades de calor la qual cosa augmenta l’índex de mortalitat.
  • Amenaça de la salud de les persones: augment de casos de desnutrició o de malalties com la malària, o d’altres lligades a la disponibilitat d’aigua.
  • Augment de malalties tropicals i exòtiques 

10. Quina és la temperatura mitjana de la Terra actualment?
La temperatura mitjana de la Terra a la era preindustrial era de 15 graus (inici del canvi climàtic).
En els darrers anys la temperatura mitjana ha augmentat uns 1,30 graus aproximadament, de manera que actualment la temperatura mitjana de la Terra és de 16,30 graus.

11. Quina serà la temperatura mitjana de la Terra l’any 2.100 si no es frena l’emissió de gasos d’efecte hivernacle?


S’estima que la temperatura mitjana de la Terra augmenti un 4,8 graus per l’any 2100. A les ciutats, però, podria arribar a fer uns 8 graus més.
Per tant, si actualment la temperatura és d’uns 16,30 graus de mitja, al 2100 la temperatura mitjana serà de 21,1 graus, i a les ciutats podrà arribar als 25,1 graus.

12. Com ens afecta directament a Catalunya el canvi climàtic?
  • Canvi en les espècies marines de pesca
  • Canvi de data en la floració i fructificació dels cultius (els arbres floreixen i els fruits creixen abans d’hora degut a les condicions climàtiques)
  • Augment tèrmic en les zones de muntanya del Pirineu i a l’estiu.
  • Escasseig d’aigua: perquè bona part del territori ja es troba al límit en quant a explotació de recursos.
  • La precipitació mitjana anual a Catalunya no ha canviat des del 1950, però s’estima una disminució del 13% en el 2100. Per tant, menys precipitacions.
  • Disminució global de l’aigua, però alhora una major demanda dels regadius i boscos.
  • Increment del risc d’incendis forestals.
  • Els hiverns freds i les gelors no desapareixeran, però seran molt poc freqüents. (això ja està passant)
  • Augmentaran els episodis de calor, els períodes secs i lles sequeres. (També està passant ja)
  • Augment del nivell del mar. En el cas de l’Estartit, sembla que va creixent un 3,6 cm per deceni.
  • Increment de temporals marítims, amb efectes d’’erosió en les platges. 

  • Regressió de les platges.

13. Creus que el canvi climàtic pot afectar de forma negativa a l’ésser humà? Posa’n dos exemples:
Sí, ens pot afectar de manera molt negativa. Per exemple:
  • Els preus de les fruites i les verdures que comprem poden augmentar considerablement, ja que el canvi climàtic farà que hi hagi més sequeres, l’aigua es pagui més cara i, per tant, els productes que necessitin ser regats també augmentin els seus preus.
  • Ser afectats per malalties exòtiques i tropicals, ja que els mosquits que les transmeten ariben de països tropicals i es troben que al nostre país hi ha un clima adequat i no moren.
  • Que augmenti el nivell del mar i les ciutats i pobles de la costa desapareixin i, per tant, moltes de les nostres cases.

En aquesta pregunta els nens poden fer referència a diferents conseqüències negatives com les que s’exposen a la pregutna 13 i 9. 

14. Què són les energies renovables?

Les energies renovables són aquelles energies que s’obtenen de fonts que no s’esgoten,no s’acaben mai al utilitzar-les, com la llum del Sol, el vent, les corrents dels rius o les marees dels mars. Són netes i no afecten al medi ambient.

Les energies renovables principals són la solar, l'eòlica, la biomassa i la hidràulica i la minihidràulica. Aquestes fonts d'energia representen el recurs energètic autòcton més important de Catalunya. Zones molt ventoses com ara l'Ebre, l'Empordà i les costes i un gran nombre d'hores de sol l'any permeten a Catalunya d'aprofitar aquestes fonts inesgotables i no contaminants, a més d'estalviar molts diners i contribuir a evitar l'escalfament global.

15. De l’energia que utilitzem, quin % correspon a energies renovables i quin % a energies no renovables? Podeu buscar algun gràfic.
  • En funció del que trobes, quina és l’energia que més utilitzem a Catalunya?
  • I quina és la que menys utilitzem?

Només un 4%  de l’energia que fem servir correspon a energies renovables i el 96% a les no renovables. . El futur de les energies opta per fomentar l’ús de fonts d’energia renovables i estalviar energia.L’energia que més fem servir és l’energia elèctrica. I la font d’energia més utilitzada són els combustibles fòssils, principalment el petroli.
Renovables 4% , gas natural 24,6% , petroli 47,2% , carbó 0,6% , altres 3,5% , nuclear 20,1% .

16. Quins són alguns dels països que emeten més diòxid de carboni?

  • China: 25.36%
  • Estados Unidos: 14.4%
  • Unión Europea: 10.16%
  • India: 6.96%
  • Rusia: 5.36%
  • Japón: 3.11%
  • Brasil: 2.4%
  • Indonesia: 1.76%
  • México: 1.67%
  • Irán: 1.65%

17. Que és el protocol de Kioto?
El Protocol de Kyoto és un conveni internacional per la prevenció del candi climàtic i va ser el primer tractat internacional de reducció d'emissions de gasos amb efecte d'hivernacle.
Té com a objectiu que els països industrialitzats redueixin les seves emissions un 5.2% per sota del volum del 1990, ja que els que estan en vies de desenvolupament no tenen cap restricció, com és el cas de la Xina, l'Índia, o el Brasil, situats entre els més contaminants. El seu nom formal en anglès es Kyoto Protocol To the United Nations Framework Convention on Climate Change.


18. El 22 de juny del 2016 es va celebrar la Cimera del Clima de París. Quants països hi van participar? Quin acord van signar?
  • Quines mesures es volen posar en pràctica segons la Cimera del Clima de París?

Van participar 195-200 països.
Van signar un acord on tots els països que hi participaven havien de limitar les seves emissions i,  els països desenvolupats havien de fer un esforç més gran i movilitzar 100.000 millones de dòlars anuals.
El acuerdo establece que todos deben hacer planes de control de las emisiones. Pero a los desarrollados se les fijan mayores exigencias. Por ejemplo, se establece que ellos deberán “seguir encabezando los esfuerzos” en reducción de emisiones

19. Traduiu el vocabulari següent del català a l’anglès i francès:

CATALÀ
ANGLÈS
FRANCÈS
Temps
Weather
temps
Clima
climate
climats
Efecte hivernacle
greenhouse effect
effet de serre
Contaminar
contaminate
contaminer/polluer
Reciclar
recycle
recycler
Reduïr
cut/ minimize/ curb/ deplete

réduire

Reusar
Reuse
refuser
Contaminació de l’aire
air pollution

pollution atmosphérique

Contaminació de l’aigua
water pollution

contamination de l'eau

Destrucció de la selva i boscos
rainforest destruction
Destruction de la forêt et de bois
Energia
energy

énergie

Augment del nivell del mar
sea-level rise
élévation du niveau des mers
Desgel
thaw
or
melting
fonte
Canvi de les precipitacions
Changes in rainfall
or
a shift in rainfalls
Un décalage/changement dess précipitacions
Extinció d’espècies
species extinction

extinction des espèces

Radiació solar
solar radiation

rayonnement solaire




No hay comentarios:

Publicar un comentario